Eko-saszetka jako alternatywa do pakowania tzw. zimnych sosów

Ekosaszetka to opakowanie przeznaczone dla pojedynczych porcji tzw. zimnych sosów, które są dodatkiem do dań na wynos. Innowacyjność tego opakowania polega na zastosowaniu biodegradowalnego materiału, który został opracowany na bazie furcellaranu oraz celowo wprowadzonych dodatków naturalnych ekstraktów.

W celu otrzymania biodegradowalnych materiałów opakowaniowych o pożądanej jakości, przeznaczonych do pakowania produktów spożywczych opracowano skład i wytworzono dwuwarstwowe folie na bazie furcellaranu i żelatyny, które dodatkowo wzbogacono o ekstrakty roślinne (z czosnku, z borówki, z suszonych pomidorów, z ziela wrotyczu oraz z pieprzu czarnego). Otrzymane folie zbadano pod kątem niektórych właściwości fizyko-chemicznych, strukturalnych, antyoksydacyjnych. Na uwagę zasługuje fakt, że sprawdzono jak zmieniają się właściwości mechaniczne podczas 8 miesięcy przechowywania folii w warunkach normalnych.  Ponadto określono ich biodegradację oraz toksyczność wobec siewek rzeżuchy. Ostatni etap polegał na zamknięciu sosu vinegret w foliach dwuwarstwowych w celu oceny ich pod kątem oceny sensorycznej. Otrzymane folie charakteryzowały się bardzo dobrymi właściwościami mechanicznymi, a czas przechowywania wpłynął pozytywnie na wartości tych parametrów. Folie dwuwarstwowe wzbogacone w ekstrakt z czosnku charakteryzowały się najwyższym potencjałem antyoksydacyjnym. Przeanalizowano ich potencjał aplikacyjny jako materiału opakowaniowego, a uzyskane wyniki pozwalają stwierdzić, że z powodzeniem mogą być materiałem opakowaniowym dla tzw. zimnych sosów na bazie olejów. Ze względu na możliwie niskie pH kompozytu oraz wysokie parametry wodochłonności dobór składnika opakowywanego powinien uwzględniać parametry funkcjonalne folii. Uzyskane wyniki wskazują na potencjał aplikacyjny oraz rozwojowy pracy, a ekstrakty roślinne z powodzeniem mogą być wykorzystywane do dalszych działań w zakresie kształtowania jakości produktu finalnego m.in. poprzez modyfikowanie właściwości folii biopolimerowych.

http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.137533